A trükk, amivel örökre a Nárcisztikus horgára akadhatsz

A kaszinók ismerik, az állatidomárok használják, a Nárcisztikusok tökéletesítették

hooked

Időszakos megerősítés

Van egy rendkívül bevált érzelmeinkre ható módszer, az úgynevezett időszakos megerősítés, amivel garantáltan, tátott szájjal, szögre lehet akasztani bárkit.

Időszakos megerősítés az, amikor egy kapcsolatban az egyik fél következetlenül, rendszertelenül hoz szabályokat, oszt jutalmakat vagy húz meg a határokat. Ez, ahelyett hogy elrettentené a másikat, valójában az ellenkezőjét teszi: azt a vágyat táplálja, hogy újra jutalmat kapjunk, aminek örökre rabjává válhatunk.

Vegyük például egy szülőt, aki 90% -ban nemet mond a gyermekének, és 10%-ban megenyhül. Ez a 10% az, ami arra készteti a gyermeket, hogy nyafogjon, hisztizzen, bömböljön, hogy kicsikarja az igent. Az állatok ugyanígy trükköznek a jutalom falatért.  

Skinner doboz

BF Skinner pszichológus viselkedéstan rendszere a feltételhez kötött működésen alapszik. Skinner tanulmányozta, melyek azok a törvényszerűségek, melyek hatására a viselkedés a következményeknek megfelelően alakul és a kísérleti alany a környezet hatása alá kerül. Rájött, hogy a megerősítő folyamatokat kell hangsúlyozni, mert azok a viselkedés alakításában elsődleges szerepet játszanak. Viselkedésmódosító kísérleteket folytatott a pozitív és negatív megerősítésen keresztül: Nem támogatta a büntetés alkalmazását, mely szerinte hatástalan módszer (lásd a börtönök sem állítják meg a bűnözést), hanem azt állította, hogy a megerősítés, akár pozitív, akár negatív (utóbbit gyakran összekeverik a büntetéssel) hatásos, hogy tartós viselkedésváltozást eredményezzen. Skinner kísérleteiben egy éhes patkányt helyezett egy dobozba, melyben csak egy pedál volt, alatta pedig egy etetőtál. A dobozban a patkány körbejár és véletlenül megnyomja a pedált. A kísérletvezető bekapcsolja az ételadagolót, innentől kezdve ahányszor az állat rálép a pedálra, étel hullik a tálba. A patkány megeszi az ételt, majd ismét megnyomja a pedált. Az étel erősíti a pedálnyomást, tehát az okozat az okot, és nem fordítva. A patkány ezek után folyamatosan nyomni fogja a pedált, ha enni akar, függetlenül attól, hogy kap-e ételt vagy nem. A szerencsejátékosokat ugyanez a remény tartja a játékgépek mellett mindaddig, amíg ki nem ürül a pénztárcájuk.

A nárcisztikus tökéletesen alkalmazza ezt a módszert. Akkor jutalmaz, amikor már éppen feladnád, amivel magához láncol úgy, hogy észre sem veszed. Sok negatív után hirtelen egyszer csak kapsz egy pozitív megerősítést, és te azt hiszed, végre itt a Kánaán és a megérdemelt pihenés.

De mint ahogy Skinner patkánya is éhen halt az egyre kevesebb és egyre rendszertelenebb jutalomfalat reményében, valószínű, hogy Te is egyre keményebb visszaéléseket fogsz tolerálni abban a hiú reményben, hogy na még egyszer, utoljára, ha csak egyszer is, de még megkapd a megérdemelt jutalmadat.

Csakhogy egy Nárcisztikus esetében a jutalom múlandó. Ez az időszakos megerősítés. 

D&D - Degradál és Dob

Ha voltál már egy nárcisztikus markában, tudod, hogy mi ez a forgószél, amiről beszélek. Amikor először találkoztatok, a nárcisztikus elárasztott szeretetteljes kifejezésekkel: Te vagy az a szép, szellemes, elbűvölő személy, akire mindig is vágyott, de nem hitte, hogy létezik. Most végre megtalálta. Ekkor elengeded magad, leengeded a védőfalaidat, kitárod a kapukat. A szíved énekel és örülsz, hogy végre megtaláltad az igazit.

Aztán, mindenféle figyelmeztetés nélkül, a nárcisztikus átkapcsol. Semmi sem jó, amit csinálsz. A tulajdonságaid, amiket eleinte magasztalt, most a legrosszabb hibáid. Unatkozik veled és érdektelen. Elkezd másokról beszélni. De hát történt? Mit csináltam rosszul? Elkezded végiggondolni, amiket mondott, analizálod a múltbeli eseményeket és arra a következtetésre jutsz, hogy biztos Veled van a baj.

Nem, nem veled van a baj. Te csak elkaptad a nárcisztikus abúzus ciklust. Ez a D & D (Devalue & Discard), a Degradál & Dob fázis. A nárcisztikus saját öngyűlöletét és megvetését vetíti rád úgy, hogy érvénytelenítve, elutasítva, és elbizonytalanítva érezd magad.

Akinek csak egy kupica önbecsülése is van, itt egyből bedobná a törölközőt, de pontosan ekkor veti be a Nárcisztikus az érzelmi horgot: a váltakozó megerősítést. Hogy ne tudd elhagyni, a nárcisztikus visszavonulót fúj, amire te megenyhülsz. Ilyenkor figyelmes, kedves, igyekvő, odafigyelő. Karjaiba vesz, vigyáz rád, te pedig megkönnyebbülsz, hogy elvonultak a sötét felhők és fellélegzel.

Nem marad így. Bármit tehetsz. Legtöbbünk továbbra is köti az ebet a karóhoz, hogy a kölcsönös szereteten alapuló kapcsolat biztosan lehetséges. Mivel már annyit befektettünk a kapcsolatba, elnézzük neki a rengeteg rosszat. Így maradunk lógva a horgon, a reményben, hogy majd mindjárt jobb lesz. A nárcisztikus leszállít egy jól időzített kis jutalmat, mi pedig csak lógunk a fogason felakasztva, tátott szájjal várva a jutalomfalatra.

A probléma az, hogy idővel az időszakos megerősítés egyre kevesebb, a D & D pedig egyre több. Semmilyen fájdalom nem tudja lazítani a hurkot, amíg a nárcisztikus továbbra is szakaszos megerősítést alkalmaz. Az egyetlen módja annak, hogy kiszabadulj, a szigorú NO CONTACT - nincs kapcsolat politika. Minél hamarabb a Nárcisztikus már csak egy emlék, annál hamarabb jobban leszel.

Source: http://www.elephantjournal.com/2015/11/the...