Meg kell tanulnunk a tisztátalan viszonyokból tisztán kikerülni, és ha szükség úgy kívánja, tisztára kell tudnunk mosakodni a mocskos vízben is.
— Nietzsche

MI AZ A VISSZAÉLÉS?

Az abúzus (ab-use) szó szerint "nem rendeltetésszerű használat"-ot jelent, de a magyar nyelv mélysége szépen kifejezi, hogy a "visszaélés" az életet visszafordítja, megállítja, azaz életellenes, életveszélyes, lélekölő és gyilkos viselkedés. A visszaélés az erőszak egyik formája, mely lehet fizikaimentális, lelki vagy érzelmi visszaélés és időben hosszan tartó. A visszaélés (abúzus) legtöbbször észrevétlenül, burkoltan történik, ezért nehezen bizonyítható. Az edukáció hiánya miatt sokszor maga az elszenvedője sem tudja, évekkel később sem, hogy mi történt vele pontosan. Visszaélést olyan ember tud elkövetni, aki ellen nem tudsz védekezni: szülő, nagyszülő, testvér, házastárs, társ, partner, valaki, aki közel áll hozzád, akiben megbízol, akinek ki vagy szolgáltatva korodnál, érzelmeidnél vagy anyagi helyzetednél fogva. Ezért erkölcsi értelemben a visszaélés súlyosabb bűn, mint a hirtelen felindulásból elkövetett erőszak. 

MI AZ A NÁRCISZTIKUS VISSZAÉLÉS?

A nárcisztikus visszaélés egy zsarnoki lelki bántalmazás, érzelmi manipuláció. Elkövetheti családon belül szülőtestvérrokonpárkapcsolatban házastárspartner, de akár munkahelyen a főnök isNárcisztikus visszaélésről beszélünk, amikor egy hozzád közel álló, meghatározó személy saját fizikai / lelki szükségleteinek kielégítésére használ (ki) téged. Az ilyen személy hatalmat gyakorol feletted, irányít, uralkodik gondolataidon, érzelmi világodon, mindezt a másik valódi szükségleteinek figyelembe vétele nélkül és akár testi-lelki épségének veszélyeztetésével. Nárcisztikus visszaélésből szinte lehetetlen szabadulni, hiszen ez egy függőségen alapuló kapcsolat, az érzelmi kötődés nagyon szoros. Általában egyik fél sincs tudatában, ugyanakkor a visszaélés elszenvedője úgy érzi, nem létezikbénulttehetetlen és cselekvésképtelen a meghatározó személy nélkül, ám valójában annak árnyékában az. Franciaországban a lelki bántalmazás 2010 óta bűncselekmény. Angliában pedig 2016-tól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel jár a lelki abúzus, melyet az esemény(ek) után 2 évig bezárólag lehet a hatóságnál jelenteni. 

NÁRCISZTIKUS VISSZAÉLÉS PÁRKAPCSOLATBAN

Az oldal elsősorban párkapcsolati érzelmi erőszak elkövetőivel és elszenvedőivel foglalkozik, de a dinamikák érvényesek a szülő-gyerek kapcsolatra is. Nárcisztikus visszaélést nárcisztikus személyiségzavaros (NPD) illetve nárcisztikus-szociopata-pszichopata (NSP/ASPD), röviden Narcopata követ el. Bár a jelenség mindkét nem részéről előfordulhat, párkapcsolatban nagy százalékban férfiak követik el nőkkel szemben. Az oldalon használatos nárcisztikus elnevezést így a nárcisztikus személyiségzavaros (NPD) értelemben használom és azon belül is a rejtett, rosszindulatú nárcizmus fajtára.