NÁRCISZTIKUS VISSZAÉLÉSSEL KAPCSOLATOS FOGALMAK

Nárcisztikus ősélmény

Az embrió állapot, amikor a magzat egyedül létezik a saját világában: minden őt szolgálja, minden róla szól, nincs más rajta kívül.  A nárcisztikus ősélményt egy ideig tovább visszük kisgyermekkorba, ami már egy:

Nárcisztikus Illúzió (Narcissistic Illusion)

Csecsemőkorban egy ideig még továbbra is azt hisszük, hogy csak mi vagyunk a világon, minden és mindenki miattunk van, minket kell hogy szolgáljon, de ez nyilván nem igaz, ezért illúzió. A nárcisztikus illúzió egészséges helyzetben megsemmisül egy idő után és az ember rájön, hogy mások is vannak: Az egyén elfogadja, hogy nem egyedül ő van a világon, elfogadja a hibáit és elindul a tökéletesedni vágyás (hisz nem tökéletes) és elviselni tudás, így fejlődik ki az egészséges jellem. Ám ha a realitás és a konfrontációk csak megtörik, de nem semmisítik meg az illúzióját, akkor a gyermek megőrzi nárcisztikus illúzióját önmagáról, és felnőttként nem lesz helye az emberek között: szociális adaptációra, beilleszkedésre képtelen lesz és nem tud együtt élni másokkal. A nárcisztikus illúzióját választja, ahol egyedül van, minden és mindenki őt szolgálja - ez így sokkal kellemesebb (illúzió). Ha morálisan magasan fejlett, szociális, etikai, érzelmi fejlődése magas, akkor szent lesz - azaz a társadalom felett fog élni. A másik eset, hogy a társadalom alatt fog élni és bűnöző lesz belőle. Mert a szent és a bűnöző egy tőről, a Nárcisztikus Illúzióból, azaz ugyanabból a meggyőződésből fakad, hogy neki mindent lehet, mindent szabad, mert kívül áll a konvenciókon és törvényeken. Itt alakul ki a szentség és bűnözés közötti választás: születés után, kisgyermekkorban. 

Nárcisztikus Sérülés (Narcissistic Injury) 

A traumatikus élmény, amikor a pici baba / kisgyerek számára az anya problémateremtővé válik. A megszületés utáni hatások cáfolják a gyermek számára azt a nárcisztikus illúziót, amivel megszületett, hogy még mindig minden róla szól és csak ő létezik. A realitás széttöri, megtöri, megtépázza ezt, ezáltal elindul az egészséges fejlődés. Nárcisztikusok újra és újra átélik ezt a traumát akkor, amikor valami nem úgy történik, ahogy ők azt elképzelték, kitalálták, vagy gondolják. Ezért control-freak-ek. Halálos fenyegetésként élik meg, ha valaki kizökkenti őket, szembeszáll a nárcisztikus illúziójukkal. 

Nárcisztikus jellem (Narcissistic character)

Az ilyen ember a tevékenységét, munkáját, hivatását, az emberi kapcsolatai fölé rendeli (művész, tudós, politikus). Neki a munkája a legfontosabb, a családját, barátait alárendeli tevékenységének. Amit csinál, azt glorifikálja, minden más rossz, mert nem olyan, mint az övé.  A másság rossz, mert más, mint ő. Ha valaki mást vall, mást hisz vagy gondol, az rossz. Ekkor már csak egy lépés választja el attól, hogy gonosz, sőt, akár sátáni legyen. Pusztítani akar és ezért pusztítani érdemes. Csak a saját nézeteit glorifikálja, minden mást agresszívan elutasít. Intoleráns agresszivitás. Nárcisztikus énképe mindig pozitív. Olyan elvárásai vannak saját magával szemben, amit nem tud teljesíteni. Besodorja magát érzelmi és egzisztenciális kudarcokba és akkor az agresszió önmaga ellen fordul. A kudarc élmény gyakran csap át öngyűlöletbe, öngyilkosságba, mert az nem illik az önképbe. Fontos tudni, hogy a kreativitás nagy része nárcizmus. A művészeknek, politikusoknak kell egy küldetéstudat: én erre vagyok kiválasztva, én meg tudom csinálni, én én én, enélkül a meggyőződés nélkül, hogy kiválasztott, nincs igazi kreativitás. Nárcisztikus emberrel együtt élni borzasztóan nehéz. Rendkívüli alkalmazkodást és elfogadást igényel.

Nárcisztikus Harag (Narcissistic Rage)

A súlyosan nárcisztikus személyiségzavaros egyén, a narcopata, csodálja a sikeres embereket, ám valójában irigy, ezért tudat alatt neheztel és haragszik rájuk. Ezért választ maga mellé sikeres embert, aki a legjobb vagy legszebb, hogy aztán őt elgyengítse, megbüntesse és bebizonyítsa, hogy ő még jobb. Sokan tapasztalták már és nem értik, miért változott meg párjuk viselkedése, miután összeházasodtak / gyereket szültek. Hát ezért. A Narcopata mindig is büntetni akarja azt, aki látszólag megkapott valamit az élettől, amit ő nem. 

Nárcisztikus Háló (Narcissistic Web)

Képzeljük el úgy, mint egy pókhálót. Szinte láthatatlan, vékony fonal, amit bármikor el tudunk tépni mindaddig, amíg sokszor, szép lassan körbe nem tekernek vele: míg már nem tudsz elszökni. Amikor észrevesszük hogy mi történt, általában már késő: már csak agonizálunk, nincs bennünk semmi vonzó, szinte lehetetlen kiszabadulnunk. Ekkor ébredünk csak fel a kábításból és vesszük észre, hogy nem vagyunk egyedül! A Narcopata más(ok)on dolgozik éppen (és dolgozott is mindig). Belőlünk már nincs mit kiszívni, így már nincs szüksége a Maszkra, megmutatja igazi énjét és mint aki rossz lapot húzott, gond nélkül eldob minket a Dobóhalomra (discard pile). Mint egy hasztalan, értéktelen kártyalapot. -Csakhogy a kártyalap egy másik játékban nyerő is lehet!

Nárcisztikus Irigység (Narcissistic Envy) 

A nárcisztikus egyének úgy biztosítják felsőbbrendűségi érzésüket másokkal szemben, hogy azok képességeit lekicsinylik. Látszólag ugyan nem irigyek másokra, hisz önmagukat tökéletesnek hiszik, ugyanakkor, amikor kivételes tehetséget és személyiséget érzékelnek a környezetükben, aki azzal a "veszéllyel" fenyegeti őket, hogy elhomályosítja az ő vélt tökéletességüket (azaz náluk jobb), fenyegetve érzik magukat és lassan, alattomosan támadnak. A nárcisztikus egyén pontosan olyanoktól tart, aki erkölcsös, tud szeretni, becsületes, igazságos, nyílt, őszinte és önzetlen, mivel ezek az értékek a nárcisztikus illúziója antitézisét képezik: mind olyan tulajdonság, amik egy másik emberhez való viszonyunkkal kapcsolatos, tehát ahol az ember nem egyedül létezik, mint egy nárcisztikus illúzióban. Mivel nem értik a nem-nárcisztikus értékrendet, azt, aki ezt képviseli, félelemet és agressziót kelt bennük. Az ilyen előzékeny egyént megpróbálják szép lassan saját szolgálatukba állítani (Nárcisztikus háló: házasság, kapcsolat) és őt elnyomni, dominálni, irányítani, elgyengíteni (érzelmileg anyagilag, fizikailag). Ha az illető egy idő után ellenáll, azaz tagadja a nárcisztikus illúziót, a nárci minden eszközzel el akarja majd pusztítani vagy jobb esetben csak földhöz vágni, eldobni. 

Nárcisztikus Magány (Narcissistic Solitude) 

Szeretné ha szeretnék, csak nem lehet szeretni. Ezért hosszútávon elmagányosodik. A nárcisztikus személynek általában fogalma sincs arról, hogy ki a partnere. Amikor megismerkednek, beindul a fantáziája és feldíszíti saját fantáziájának díszeivel a partnerét. Soha nem a partnert szereti, hanem a saját fantáziáit, a tulajdonságokat, amiket ő elképzelt, rá rakott. Ezzel bevonja a partnert is a saját nárcisztikus glorifikációjába, ahol minden tökéletes. Az ilyen szerelem illúzión alapszik, amit a nárci projektál egy másik emberre: abba a képbe "szeret bele". Aztán amikor kiderül, hogy nem olyan az illető, amilyennek elképzelte, hanem emberi, azaz nem tökéletes, akkor megharagszik rá, hogy miért nem olyan, és jönnek a rettenetes csalódások. Ezek a kapcsolatok halálra vannak ítélve, mert a nárcisz sosem a valódi embert szereti. Nem tudja milyen a valóságban a másik, azt tudja, hogy ő milyennek képzelte el. Ebből kerekedik ki szép lassan nárcisztikus magány, ami a leggyötrőbb az egészben. Tragédiája, hogy míg királyfikat/királynőket vár az illuzórikus kapcsolatokban, nem válik be a valóságban. 

Nárcisztikus Maszk (Narcissistic Mask)

A Nárcisztikus személyiségzavaros egyén kitalált, egyénre szabott, ideiglenesen felvett hamis identitása (False Self). Képesek éveken át hordani álarcukat, pontosan addig, amíg a kiszemelt célszemély, akit tükröznek, már a Nárcisztikus Hálóban van. Ez akár évekig is tarthat, sok esetben házasság és gyerekvállalás után leplezik le igazi énjüket (True Self), akkor változik meg viselkedésük és kezdik el a szisztematikus és tudatos visszaélések különböző formáit, hogy áldozataikat elgyengítsék, kínozzák, melyből energiát és önigazolást nyernek. Nem egy maszkjuk van, több. Minden emberrel másként viselkednek, attól függően, hogy annak mire van épp szüksége, azt adják neki. Ezt "mozaikos"-ságnak is nevezik, hiszen viselkedése nem koherens. Ezért is izolálja partnerét, nem viszi társaságba, mert míg otthon egyik oldalát mutatja, macho haverjainak, vagy a munkahelyén egészen más ember, attól függően, hogy mit kell felvennie ahhoz, hogy a legtöbb hasznot húzza a másikból. Játékos, Oscar díjas színész. 

Nárcisztikus Táplálék (Narcissistic Supply)

Minden ami a nárcizmust, azaz az ego-t, hiúságot táplálja: figyelem, csodálat, rá szánt idő, rajongás, odaadás, reménytelenség, szex, döntések, könyörgés, sírás, szenvedés. Ettől ideiglenesen helyreáll krónikusan sérült önértékelésük és -átmenetileg- értékesnek érzik magukat. Amikor szenvedni, sírni látják a partnert miattuk, kielégülést élnek meg, hiszen fontosnak élik meg magukat. Ez rendkívül veszélyes, hiszen míg a másik érzelmileg, lelkileg, fizikailag tönkremegy mellette, ők ezen megerősödnek. Idővel egyre több kínzásra/szenvedésre van szükségük, hogy újra és újra megélhessék a fontosság, hatalmasság-érzésüket. Nem azért maradnak a kapcsolatban, mert szeretik a másikat. Magukat szeretik, a másik ember szenvedésének okaként! "Ha ennyit szenved és sir miattam, akkor nagyon szeret Engem" - gondolkodnak ők. Ezáltal nem célja, hogy a másikat ne sírni  és szenvedni lássa, sajnos épp ellenkezőleg. Ebből nyeri energiáját. Minél többet sírsz vagy szenvedsz, hiába állít mást, ő annál jobban lesz, te pedig annál rosszabbul.

Ciklikus Abúzus (Cycle of abuse)

A romboló és építő viselkedésformák, jutalmazás és büntetés közötti folyamatos váltakozás, tipikus a diszfunkcionális párkapcsolatokban. 

Önbeteljesítő jóslat (Self-fulfilling Prophecy)

A narcopata addig kínozza áldozatát, amíg újra és újra be nem bizonyítja, amit tudat alatt gondol magáról: hogy értéktelen, szeretetre nem méltó. Viselkedésével kiprovokálja és eléri azt, amitől a legjobban fél: hogy elhagyják.

Traumatikus kötődés (Trauma Bond, Betrayal Bond) 

Rendkívül mély, függőségi kötődés az abuzív ciklikusságból fakadóan, jutalmak és büntetések kiszámíthatatlan váltakozásának hatására. Ez nagyon nehezen és sokára múlik el. A narcopata célja, hogy olyan mélyen, övön alul bántson, hogy soha ne felejtsd el őt. Hogy jön létre: Érvényesítés (Validation): A bántalmazó úgy állítja be a dolgokat, hogy elhidd, azok úgy vannak, ahogy ő mondja, elnyeri a bizalmat. Első árulás (First betrayal): A valódi szándékra fény derül a visszaélés korai szakaszában (ez az ami valójában történt) Visszacsábítás (Reseduction): A bántalmazó magyarázatot ad, hogy a visszaélésnek mi volt az oka. (új ígéretek, magyarázat)  Még több árulás (More betrayal): A visszaélés és a kizsákmányolás folytatódik egyéb formákban. (most már megkérdőjelezed saját épeszűsséged, önértékelésed és hogy miért maradsz a kapcsolatban) Bemagyarázás (Reframing): A bántalmazó megmagyarázza, hogy az elszenvedett károk minimálisak és hogy a kapcsolatot csak megerősíti, ha ezeket együtt átvészelitek. Krízis (Life crisis): Végül kiderül az igazság és rájössz, hogy nem tudod tovább csinálni. 

Stockholm Szindróma (Stockholm Syndrome)

A Helsinki-szindróma néven is ismert szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik, bántalmazóik iránt. Józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyűlölniük kellene őket, de különösen nehéz és hosszantartó helyzetekben nem ez történik. A Stockholm-szindróma olyankor lép fel, amikor a sok bántás mellett a bántalmazott néha figyelmet, kedvességet, engedékenységet és emberi reakciókat tapasztal a bántalmazó részéről, miközben teljesen ki van szolgáltatva neki, mert az élet-halál ura. Ez gyakorlatilag egy védekező, túlélési mechanizmus: Ha az áldozat kedves, nem bántják. Ezért ösztönösen elkezd kedvesen és szolgálatkészen együttműködni a bántalmazóval, hiszen tőle függ az élete. Egy idő után az áldozat meggyőzi saját magát is arról, hogy kedveli a bántalmazót és biztos benne, hogy a bántalmazó is valójában szereti őt, hiszen csak akkor bántja, ha ő valamit rosszul csinál. És hogyan is tudna egy kiszolgáltatott ember lefeküdni valakivel rendszeresen, akivel nem szimpatizál? Nem bírná elviselni a tudatot, hogy akár minden nap megerőszakolják. Az agy ezt így oldja meg: Mivel a bántalmazottnak nincs választása, "kénytelen" szeretni a bántalmazót. Ha valaki sokáig (hetek is elegek) van ilyen helyzetben (pl. a párja bezárja, nem engedi el, fenyegeti), akkor nehéz az ép elmét megőrizni és nem elfelejteni azt, hogy ez rossz. Viszont ha ismeri ezt a lelki folyamatot, akkor belülről tudni fogja, hogy ezek nem valós érzések, csak a körülmények által diktált saját túlélési ösztöne, amivel magát meg tudja menteni - akár a haláltól. Amikor az áldozat kiszabadul és a feje kitisztul, rájön, hogy mekkora veszélyben volt, de még nagyon sokáig nem tud érzelmileg elszakadni a bántalmazótól, hiszen a tőle való félelem és az a hit, hogy megtalálja és bántani fogja, mert mondjuk "megszökött" vagy elhagyta, még sokáig él benne. Nem szabad visszamenni "megmenteni" a bántalmazót, mert az nem a mi felelősségünk és különben is csak magunkat tudjuk megmenteni.

Szürke Kő Módszer (GrEy Rock method)

Ajánlatos pszichopatákkal, narcopatákkal, stalkerrekkel, zaklatókkal szemben, a nemkívánatos figyelem elkerülésére. A természet sokszor megmutatja, hogyan kerüljük el a ragadozókat. A macska-egér harcban az egerek halottnak tettetik magukat, amíg a macska el nem veszíti az érdeklődését. A szürke kő egyszerű, unalmas, de annál bölcsebb és erősebb természeti forma, amiről minden lepereg. Szándékosan legyél unalmas, szürke, rejtsd el minden értékedet. Ha a szépségedet akarja, szedj fel pár kilót vagy ne sminkeld magad! Ha mutogatni akar, öltözz slamposan! Ha hosszú hajad tetszik neki, vágasd le! Megvonni tőle a Nárcisztikus táplálékot. Ez a NO CONTACT szabály egyik alkalmazási módszere. Lényeg, hogy elkerüld a narcopata figyelmét és irigységét és ne hagyd, hogy reakciót kiváltson ki belőled. Ezt eleinte nagyon nehéz megtenni, hiszen MINDENT el fog követni, hogy rá figyelj. Nem mutass ki semmilyen érzelmet, bármilyen kegyetlenül vagy zavaróan próbálkozzon is a figyelmed elnyerésére. Működni fog! A pszichopata lételeme a dráma, a feszültség, amihez közönségre van szüksége. A figyelem elvesztésébe lassan belefárad és magától elmegy, hiszen nem kapja meg a nárcisztikus táplálékát, amiből energiát nyer. Akár triangulation, akár visszaszippantásex-újrahasznosítás, vagy Oszd meg és Uralkodj módszert választ, TE ÉRED EL végül, hogy a dobóhalom-ra kerülj, mely -rájössz majd- a legjobb hely, ahol lehetsz! Ő pedig egy másik célpontot keres magának, akit kedvére kínozhat a háremében. Az új/régi áldozatot ne próbáljuk meg értesíteni vagy figyelmeztetni! Bármennyire fáj is tudni, hogy visszaélés áldozata, tegyünk úgy, mintha nem érdekelne: csak magunknak ártunk vele, ha beleavatkozunk, mert csak eszközt adunk a narcopata kezébe, hogy őrültnek állítson be minket és hogy visszakerüljön az életünkbe. Az új áldozat úgysem fog ránk hallgatni, míg maga meg nem tapasztalja az abúzust. A módszert halott egér módszernek (dead mouse method) is nevezik.

Olvasd el, milyen módszerekkel éri el a Narcopata, hogy ne tudj tőle megszabadulni!

Forrás: Popper Péter és egyéb