Narcopátia

Narcopathy

A Narcopátia kóros, pszichopátiás nárcizmus. A nárcizmus önmagában nem pszichopátiás jelenség, nem minden nárcisztikus ember narcopata! A nárcizmusban nagy ego-ról van szó, a narcopata, azaz az egoista pszichopata viszont nárcisztikus táplálékot keres, melyet elnyomással, dominanciával ér el. Nárcisztikusok lesznek azok, akiket agyon dicsértek gyerekkorukban, Narcopaták  vagy Borderline-ok pedig azok, akiket elutasítást és kevés szeretetet kaptak szüleiktől, azaz szeretethiányosak. Minden narcopata pszichopata, azaz empátiahiányos: nincs beleérző képességük. Tisztességes pillanataikban tudják racionálisan értelmezni az empátiát; értik, de nem érzik.  Az, hogy kiből lesz sima pszichopata és kiből nárcisztikus pszichopata, azaz narcopata, attól függ, hogyan tudott valaki gyerekkorában megbirkózni az őt érő mentális stresszel. Ha a gyermek elutasítást és hanyagolást tapasztalt a szülők részéről, narcopata lesz belőle. A lányok általában borderline-ok lesznek, ami gyakorlatilag narcopátia, csak inkább sérülékenységgel, mint inkább a férfiakra jellemző grandiózus, kóros nárcizmussal jár. A krónikus nárcizmussal a gyermek önmagának helyettesíti az elmaradt dicséreteket és megerősítéseket, melyek hiányoztak neki. 

A NÁRCISZTIKUS SZOCIOPATA ÉS A ROSSZINDULATÚ NÁRCIZMUS

(NARCOPATH, NARCISSISTIC SOCIOPATH (NSP), MALIGNANT NARCISSISM)

Jellemzően rosszindulatú és romboló ösztönlény, aki környezetét saját gátlástalan céljaira, csupán személyes érdekből, szórakozásból használja ki és teszi tönkre egy sármos álarc mögé rejtőzve. A Föld lakosságának 1%-a nem összetévesztendő az egészséges nárcizmussal rendelkezőkkel. A nárcisztikus személyiségzavar (NPD=Narcissistic Personality Disorder)-ban szenvedő (inkább élvezkedő) egyedek esetében patológiás, azaz kóros nárcizmusról van szó. A narcopatára jellemző a grandiózus, egocentrikus gondolkodás, a csodálatra, elismerésre vágyás, túlzott énközpontúság, az empátia (beleérző képesség), megbánás és mások érzelmeinek, igényeinek, figyelembevételének teljes hiánya; mely antiszociális személyiségzavarral párosul. Ezek az emberek látszatra teljesen normálisak, sőt, kifejezetten sármosak, jellemzően "levesznek minket a lábunkról", mivel Maszkot viselnek. Állapotuk nem betegség, hanem lelki deviancia, nem gyógyítható, nem kezelhető. A Wikipédia angol szócikke az alábbi módon definiálja: Kísérleti, kóros szindróma melyben extrém módon keveredik a nárcizmus, antiszociális személyiségzavar, agresszió és szadizmus. Az ilyen emberek kifejezetten élvezik, hogy másoknak fájdalmat okoznak. Tetteiket látszólag megbánják, de megváltozni nem tudnak. Mivel így vannak kódolva, és a fájdalom okozásától érzik magukat fontosnak és értékesnek, újra ás újra ártanak. Hiába tudja a vámpír, hogy vámpír, attól még vért szív. 

REJTETT NÁRCIZMUS

COVERT NARCISSISM

Az embereknek a nárcizmusról leginkább a Nyílt nárcizmus (Overt Naricissism) jut eszébe, melynek jellemzői: grandiózusság, exhibicionizmus, extrovertáltság, magabiztosság, agresszió. A legújabb kutatások szerint viszont van a nárcizmusnak egy másik fajtája is: az úgynevezett Rejtett nárcizmus (Covert Narcissism), mely sokkal veszélyesebb, mint az első. Ennek ugyanis nincsenek olyan megnyilvánulásai! A rejtőzködő narcopata szégyenlős, zárkózott, introvertált, és érzékeny. Mivel a társadalomtól elzárkózik, kellemetlen viselkedésével csak közeli családtagokat kínoz. Az elszenvedett kár oly mértékű lehet, hogy az érintettek kórházba, nem ritkán intenzívre kerülnek, ördögi támadásai miatt. 

Jellemzői: sérülékenység, hiper-szenzitivitás, védekező, szorongó, traumákra való érzékeny fokozott érzékenység. A terapeutának is tisztában kell lenniük ezzel, nehogy egy ilyen ember markába kerüljenek. A rejtőzködő nárcisztikus szociopata tele van kielégítetlen vágyakkal, grandiózus fantáziákkal, ahol ő a világ közepe. Vágyai azonban nem valósultak meg, ezért önbizalom-hiányos és ritkán kezdeményező. Értéktelenség és szégyenérzet jellemzi, amiért nem képes elérni céljait, de ezt jól palástolja. Valószínűleg kételkedik magában, ezért nem keresi a megerősítéseket. Fél a leleplezéstől, miszerint értéktelen, ezért nála alacsonyabb szintű emberekkel veszi magát körül, ahol ez nem derülhet ki. Csodálja azokat, akik nagy dolgokat értek el, de titokban irigyli őket, erősen neheztel rájuk, miközben lekicsinyli saját érdemeit. Szerény, félénk, gátlásos, szégyenlősségre hajlamos, visszahúzódó és éberen figyel megaláztatás vagy elutasítás elkerülése érdekében. Fáradhatatlanul keresi a dicsőséget és hatalmat, érzékeny a kritikára és kudarcra. Képtelen arra, hogy másokra legyen utalva és nem bízik senkiben. Tiszteletlen a hatóságokkal szemben. Nem úgy tekint partnerére, családjára mint különálló szuverén egyénekre, hanem saját meghosszabbításuknak tekinti őket. Nehezen tartja fenn sokáig érdeklődését egy dolog irányt, ezért depresszióra hajlamos. A rejtett nárcizmus hiperérzékenységnek tűnik, és így sokkal könnyebben bújik meg a társadalomban, mint a nyílt fajta.