FIGYELMEZTETŐ JELEK

RED FLAGS

Jogosultságérzés - "Nekem lehet" "Én megtehetem" "Megengedhetek magamnak"  "Én jobb vagyok" -Kiemelt figyelem és bánásmód -alaptalan- elvárása másoktól.

Lobbanékonyság - A narcopata mindig aktuális érzelmi állapota szerint, nem logikusan cselekszik vagy beszél. Sokat.

Lelkiismeret és erkölcs hiánya- A narcopata olyannyira el vannak foglalva a saját érdekeivel, hogy mások dolgait teljesen figyelmen kívül hagyja. Gyakran törvényt szegnek, átlépik hatáskörüket, ritkán bűncselekményt is elkövetnek, bár arra leginkább másokat bujtanak fel, annak manipulálásával, úgy hogy az alany észre sem veszi.

Bizalmatlanság - A narcopata eleve rosszat feltételez mindenkiről, ezért úgy gondolkodik, hogy mielőtt őt átvernék, ő átver; és mielőtt ő csapdába esne, csapdába ejt. Senkiben sem bízik, bár ezt mondani tudja. Folyamatosan figyel és megfigyel.

Hiperérzékenység - Jellemzően mély érzésű embernek tartják magukat. Rendkívül lobbanékonyak (Nárcisztikus Harag), kritikára hevesen reagálnak, hiszen ez az idealizált Önképüket (False Self)-et sérti. Annyira mély érzésűek, érzéseiket annyira mélyen eltemették magukban és eltávolodtak tőlük, hogy valójában már érzéketlenek. 

Határok átlépése - Nem tudod távol tartani magadtól, bejelentés nélkül megjelenik az otthonodnál, munkahelyeden, bárhol és nem érti, ez miért probléma. Tulajdonának, önmaga meghosszabbításának tekint. "Ti egyek vagytok, mindig is együtt lesztek" alapon. Nem hagy békén. 

Megfelelési kényszer - Azt gondolja magáról, hogy értéktelen ezért folyamatosan kompenzál, igyekszik, mártírt játszik. 

Mindenre van válasz - Bármit meg tud magyarázni, még azt is, hogy miért jó neked az, ami neked rossz.

Érdekember - A Narcopata sosem tesz semmit érdek nélkül úgy, hogy ő ne profitálna valamit a másik emberből. Számára mindenki vagy jó üzlet, vagy rossz üzlet. Mit kapok ÉN ebből? Ha ajándékot ad, abban ő is részesedik, ha valamit tesz érted, abban neki is lesz valami jó.

Szólások és közmondások használata - A pszichopatára jellemzően ő is szeret "tanítani", ezzel felértékeli magát. 

Versengés - A narcopatának folyamatosan be kell bizonyítania önmagának hogy értékes, ezért párkapcsolatában is rivalizál, partnerét folyamatosan teszteli.