Óvakodj a Törpétől!

Nárcizmus, Identitás: Igazi én - Hamis én

Ahogy a görög mitológiából megtanultuk, Narcissus nem önmagát (Igazi Én), hanem saját tükörképét (Hamis Én) szereti. Olyannyira, hogy végül önpusztítás áldozatául esik: annyira el van telve azzal a képpel, amit a folyóban lát, hogy végül beleesik és megfullad. Ők a klasszikus, vagy más néven nyílt nárcisztikusok (Overt Narcissism). Léteznek azonban olyan nárcisztikus emberek is, akik nem saját tükörképükön keresztül szeretik magukat, hanem egy másik ember tükrében. Őket hívják Rejtett Nárcisztikusoknak. A posztban nárcisztikus alatt a súlyosan nárcisztikus, azaz Nárcisztikus Személyiségzavarost (NPD) értem. Mindenkiben vannak nárcisztikus személyiségjegyek, de nem mindegy a mérték. 

Rejtett Nárcizmus (Covert Narcissism)

A rejtett nárcisztikus egy veszélyes ember. Nem saját tükörképét szereti, tehát nem csupán önpusztító. Hamis énjét egy másik ember tükrében szereti, egy másik embert használ tükörként, ezzel a másikat is pusztulásba rántva. A nárcisztikus (overt vagy covert) retteg attól, hogy Igazi Énjére fény derül, ezért Igazi Énjétől eltávolodik, letagadja, elnyomja (disszociáció). Míg a nyílt nárcisztikus kifejlesztett Hamis Énje, azaz az értéktelenség-érzés elleni önvédelmi mechanizmusa nem igazán ártalmas, a rejtett nárcisztikus alattomos, aljas, gonosz és kártékony környezetére, partnerére. 

Hogyan?

Az éhes farkas kiszemeli a szeretetteljes Piroskát

A rejtett nárcisztikus ember tudatosan választja ki magának az Igazi Én-jére (amit nem szeret) veszélyt jelentő személyt. Ez a személy okos, szép, sikeres, ragyogó, tehetséges, sok mindenben a legjobb, tehát leránthatja róla a Nárcisztikus Maszkot, azaz az Igazi Én-t eltakaró Hamis Én-t. A Narc retteg, hogy ez megtörténik, tehát cselekednie kell: Meg kell semmisíteni az ellenfelet, hogy (vélt) Önképe, Hamis Énje ne sérüljön, és az Igazi Én rejtve maradjon. 

A Narc tervet forral, türelmesen játszik. Észrevétlenül mozgatja a szálakat addig, amíg a célszemély bizalmába férkőzik. Mivel belül gyengének érzi magát, vonzza az erős személy, akit pajzsként, azaz saját Nárcisztikus Maszkjaként, mint egy protézist HASZNÁL. Alacsony önértékelése okán, mélyen legbelül azt gondolja, hogy egyedül nem elég erős ahhoz, hogy fejletlen Hamis Én-jét sokáig fenntartsa, fél, hogy lebukik. Retteg, hogy Igazi Én-jére fény derül, ezért egy alkalmi, ragyogó célszemély mellé szegődik, hogy amellett és annak tükrében fenntartsa -magának és másoknak is- az önmagáról idealizált Hamis Én képét. Tudatában van azonban, hogy ez a ragyogó ember számára veszélyes. Kisebbségi komplexusából fakadóan fél, mikor fogja a másik észrevenni, hogy amit mutat, az valójában nincsen, nem létezik, soha nem is létezett, csak egy álca: a Hamis Én. Hogy ezt elkerülje, el kell gyengítenie és a ragyogó célszemélyt el kell pusztítania. Különben maga pusztulna el. 

Az alacsony és alacsony-növésű férfiak sokszor megalomániások, azaz szó szerint nagyravágyók. Irigyek a magasabb emberekre, ezért hatalomra vágynak, hogy megbüntessék, elpusztítsák azokat, akiknek az adottság megadatott Az ilyen emberek annyira motiváltak, hogy sokszor meggazdagodnak vagy hatalmi pozícióba kerülnek, amivel aztán visszaélnek. Nem véletlenül mondják, hogy a törpék sokszor gonoszak! Nárcisztikus düh, pusztító mély harag működteti őket. Óvakodj a törpétől!

Nárcisztikus Düh

A nárcisztikus düh kifejezést először Heinz Kohut osztrák pszichológus használta 1972-ben. A rejtett nárcisztikus valójában IRIGY. Féltékeny a másik sikereire, bájára, mosolyára, adottságaira, szeretetteljességére, látszólagosan tökéletes életére. Ezt el akarja venni tőle. El akarja "sajátítani", saját belsőjévé tenni, azaz gyakorlatilag "felfalni" a célszemélyt. Ám nem mehet oda a célszemélyhez azzal, hogy "Én egy rettenetesen gyenge, félős, értéktelen, erkölcstelen, gonosz ember vagyok, adj nekem oda mindent, ami a tiéd" - mert ezzel nem fog célba érni. Így álruhát ölt (Báránybőrben c. könyv). Annyira üresnek érzi magát, annyira nagy benne az űr, amit ki kell töltenie, hogy SZÜKSÉGE VAN RÁD! Mint egy protézisre. Egy eszköz vagy, egy tárgy. Tényleg nagyon akar téged! Bármit képes megtenni érted! Kellesz neki -Csak nem a jó értelemben. Képes (Kép / Tükörkép!) hazudni, csalni, átverni, lopni, rabolni, törvényt szegni, gyilkolni, bármire, csak hogy elérje, amit akar. Hogy megkapja és manipulációival ELTERELJE figyelmedet Igazi Énjéről, mely mélyen gyötri, mint egy gennyező seb (Nárcisztikus sérülés). Nárcisztikus Manipulációs Trükkökkel félre-, és megvezet, aminek bedőlsz és áldozatul esel. 

Az ördög álruhában

Miért pont én kellettem az ördögnek? -Mert te voltál a legjobb közöttünk. És az ördög megérzi, ha valaki veszélyt jelent számára
— Legyetek jók, ha tudtok c. film
A szép mór nő a Legyetek jók, ha tudtok c. filmből

 

Amikor a nárcisztikus visszaélést, azaz lelkünk más egoista érdekeit szolgáló kihasználását felismerjük, rendszerint már késő. Rádöbbenünk, hogy -tudattalanul- hosszú időn keresztül magát az ördögöt szolgáltuk (Flying Monkey - Repülő Majom kifejezés) Az ördög kiszemel, megkínoz és akár meg is ölhet bennünket. Sokszor a felismerés azonban túl későn jön: elménket, érzelmeinket trauma érte, és védekezőmechanizmusunk nem tudja elfogadni ép ésszel azt, aminek akár éveken keresztül áldozatául estünk. Ezért van az, hogy az áldozatok sokáig (vagy soha) nem is tudják meg, nem fogják fel, nem vallják be önmaguknak, hogy mi történt velük. Ezért borzasztóan kevés az a 30 nap, ami Magyarországon rendelkezésre áll arra, hogy stalking-ot, vagy hasonló lelki illetve érzelmi bántalmazást jelentsünk. A felismerés egy hosszú és fájdalmas folyamat. 

Felismerés

Csak akkor tudjuk magunkat leválasztani a sötét erőről, aki uralkodott rajtunk, irányította lelkünket, gondolatainkat, cselekedeteinket, azaz minket, ha már tisztán látjuk őt. A leválasztódás fájdalmas, mert gyakorlatilag ez egy újjászületés: még nem ismerjük saját magunkat, hogy kik vagyunk igazából, mire vagyunk képesek egyedül, a vélt erő irányítása nélkül. Rájövünk, hogy cselekedeteink, mondataink nem is sajátjaink voltak, hanem valaki másé.

Mit tehetünk, hogy az ördög elkerüljön bennünket? Következő posztomban a Szürke Szikla Módszerről fogok írni. 

#namaste

 

 

 

 

 

 

 

Source: https://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic...