REJTETT nárcisztikus MANIPULÁCIÓS MÓDSZERek

Agymosás - Amikor a szavak és a tettek ellentmondanak egymásnak: az áldozat összezavarodik. "De hát azt mondta: szeret"

Bizalomba férkőzés - Érzelmi manipuláció, hogy a narcopata minél jobban bizalmába férkőzzön partnerének és így könnyebben átverhesse. (Pl. a róka meg a macska Pinokkió meséjében)

Csenddel verés (Silent treatment) - Nagyon jól működő büntetési forma. Az nárcisztikus személy direkt nem veszi fel a telefont, eltűnik, nem reagál, nem válaszol, nem elérhető, nem szól hozzád. Egyrészt, hogy ő irányítson, másrészt, hogy ezáltal felsőbbrendűnek érezze magát, hogy a másikat ezzel is tudat alatt büntesse, hogy az jutalomnak érezze, amikor ő végre rendelkezésre áll.

Dühkitörés - Lobbanékony verbális, fizikai és érzelmi kitörések vita közben. A dühöngés megfélemlíti a másikat és megsérti egészséges határaikat. 

Elodázás - Húzás, halasztás: "Majd megcsinálom, hova kell úgy sietni?"

Elszigetelés - A bántalmazó lassan izolálja partnerét családtagjaitól, barátaitól, ismerőseitől. Célja, hogy minden figyelmet egyedül ő kapjon meg.

Érvénytelenítés (Invalidation) - Olyan környezet teremtése, ami az áldozatnak folyamatosan azt sugallja, hogy véleménye, értékrendszere,  jelenléte nem számít, rossz, nem jó, értéktelen.

Érzelmi zsarolás - Büntetés kilátásba helyezése, fenyegetés, a másik viselkedésének irányítására.  

Fenyegetés - Kártékony cselekményre vagy következményekre való szándékos figyelmeztetés.

Gondoskodás színlelése  - Manipuláció, hogy a bántalmazó minél jobban a partner bizalmába kerüljön és így könnyebben átverhesse. (Pl. a róka meg a macska Pinokkió meséjében)

Gúnyolódás - Szisztematikus és tudatos bántás / megalázás fizikai, társadalmi, anyagi vagy érzelmi fölényéből adódóan.

Gázláng módszer (Gaslighting) - Mentális erőszaktevés, az érvénytelenítés egyik fajtája. A narcopata meggyőzi a szellemileg egészséges partnerét, hogy "nem normális". A módszer az 1944-es “Gaslight”c. filmről kapta az elnevezést, amiben a férj megpróbálja elhitetni feleségével (Ingrid Bergman), hogy megőrült, miközben egy aljas gonosztevő. "Rosszul láttad; Rosszul gondolod; Félreértetted; Te paranoiás vagy; Te beteg vagy" mondatok. Ne fogadd el, hogy a partnered érvénytelenítse, amit érzel! Még ha nincs is igazad, a lelkileg egészséges partner azon fog igyekezni, hogy megnyugtasson, és nem fog paranoiásnak nevezni! Red flag!

Hanyagolás (Neglecting) - Az abúzus passzív formája, amikor szándékosan nem elégítik ki a másik fél fizikai, szexuális vagy érzelmi igényeit, amire annak szüksége lenne. 

Hibáztatás (Blaming) - A narcopata bűnbakot keres, nem megoldást. Az áldozathibáztatás módszerrel minden bűne alól felmenti saját magát, hiszen nem tudja elviselni a tudatot, hogy ő valamit rosszul csinálna. Lehasítja, letagadja magának ezt a tényt, hiszen olyan sérülékeny, hogy talán szó szerint belehalna, ha az önképe csorbát szenvedne. Ezért mindig mindenért más a hibás.

Hitegetés - "Majd Te is kapsz ajándékot, majd megmondom neki, majd megbeszélem vele, majd elviszlek nyaralni, majd igy lesz meg úgy lesz" (de a jelenben nem úgy van)

Kivételezés - Folyamatos különleges bánásmód egy gyerekkel szemben, alárendelve más családtagokat, társakat.

Leértékelés - Mások teljesítményének el nem ismerése, állandó hiba keresés.

Lejárató kampány (Smear Campaign) - A kapcsolat végső fázisában minden rossznak elmond másoknak és a te bemocskolásoddal negatívan befolyásolja mások véleményét rólad.

Megfélemlítés - Rejtett, leplezett, indirekt szóbeli vagy nonverbális fenyegetés, gyakran hangos lehordás, kiabálás. A hangerő automatikusan megijeszt és tudat alatt bűntudatot kelt. A kapó fél bűnösnek érzi magát, miközben nem az. 

Megszégyenítés - A megszégyenítés és hibáztatás közötti különbség az, hogy a hibáztatásnál valamit rosszul csinálsz, míg megszégyenítésnél te magad rossz vagy

Normalizálás - Taktika arra, hogy érzéketlenné tegyen abuzív, kényszerítő erejű vagy helytelen viselkedés iránt. Gyakorlatilag manipulál, hogy elfogadj helytelen, akár  törvényellenes, vagy társadalmi normákkal szembe menő viselkedést. Például: "Természetes, hogy néha megbántjuk egymást" (!?), "ugyanmár, senki nem tudja meg/veszi észre", "mindenki ezt csinálja", "ne törődj vele" "nem a te gondod".

Oszd meg és Uralkodj (Divide and Conquer) elv - A Narcopata alattomos módszere, amivel megosztja magát két "rajongója" között, majd a két feltételezett riválist -akik lehet hogy nem is ismerik egymást-, egymás ellen fordítja.

Otthoni lopások - A másik javainak használata vagy eltulajdonítása annak tudomása, belegyezése nélkül. Cél, hogy kiszolgáltatottá tegyen. Eleinte kölcsönkérnek, de mindig megadják, csak hogy bizonyítsák, bízhatsz bennük anyagilag is. Valójában az elgyengítés a cél, hogy ne tudd őt soha elhagyni, ne tudj függetlenedni.

Önsajnálat / Mártírkodás - Személyiségzavarban élvezkedőknél gyakori jellemző az eltúlzott értékelése annak, hogy velük rosszat tettek, őket elhagyták, elhanyagolták, nem szerették. Elérik, hogy sajnálatot vagy szánalmat keltsenek bennünk és ezzel tesz hurkot az arra fogékony, mély érzésű emberek nyakára.

Ön-magasztalás - Saját érdemek félnagyítása, hogy felsőbbrendűnek láttassák magukat.

Patológiás hazudozás (Pathological Lying) - Más néven kóros hazudozás. Nem azt jelenti, hogy minden nap hazugságon kapjuk! Pont az ellenkezőjét. Az egész élete egy hazugság, ami évekkel később derül ki.

Pereskedés, feljelentés - Indokolatlan és elkerülhető jogi eljárások kezdeményezése, a másik nyilvános meghurcolása csak hogy bántson, zaklasson vagy hogy pénzt szerezzen.

Provokálás (Baiting) - Mérges, agresszív vagy bármilyen érzelmi reakciót kiváltó viselkedés. Nem hagy békén addig, amíg valamilyen reakciót ki nem vált, de annyi elég is neki. Utána gyakran újra eltűnik vagy némasággal büntet.

"Soha" és "mindig" szavak használata  - A narcopata gyakran használja az ezeket a szavakat, ám azok ritkán igazak. Tipikus mondatok: "Mi mindig együtt leszünk / Soha nem csaltam meg a feleségemet / Soha nem ütöttem meg a feleségemet / Soha nem mondtam ilyet / Rám mindig számíthatsz" Ezeknek legtöbbször pont az ellenkezője az igaz.

Stalking - Bármilyen átható, nemkívánatos kapcsolatfelvétel egy másik emberrel, aki azt nem akarja.

Szabotázs - The spontaneous disruption of calm or status quo in order to serve a personal interest, provoke a conflict or draw attention.

Szelektív Memória és Amnézia - A kívánt eredmény elérése érdekében szelektív memóriával felerősít egy hamis képet vagy elképzelést.

Szárnyas majmok (Flying Monkeys)- Mások bevonása hogy elvégezzék a piszkos munkát, annak tudta nélkül. A narcopata remekül mozgatja a szálakat és a marionett babák táncolnak. A kifejezés az Óz a Csodák Csodája című filmre utal, ahol a szárnyas majmok gonosz tetteket hajtottak végre Óz megbízásából.

Szülői elidegenítés (Parental Alienation Syndrome) - Amikor az egyik szülő meggyőzi a gyereket arról, hogy a másik rossz, gonosz és semmirekellő. 

Tagadás- A narcopata simán letagadja a múltat. Mivel az új áldozatok bizalommal állnak hozzá eleinte, elhiszik neki, amit a múltjáról mond, így tudja felvenni a ránk szabott maszkot. Képes arra is, hogy minket úgy összezavarjon, hogy már mi is kételkedjünk abban, ami megtörtént és érvénytelenítsen minket is. "Én ilyet nem mondtam; Nem azt mondtam; Nem úgy volt; Nem igaz" mondatok.

Tárgyiasítás - Az emberek számára csak eszközök, használati tárgyak. Mindenkitől akar valamit. 

Tesztelés - A másik folyamatos kikényszerítése arra, hogy szerelmüket, odaadásukat, elköteleződésüket bizonyítsák. 

Trianguláció (Triangulation) - Akár csak beszélgetés formájában, de gyakran szó esik egy harmadik félről. Cél az elbizonytalanítás, a tudatalatti versengés elindítása egy harmadik féllel: testvér, ex férj/feleség, barát, barátnő. Az NPD ilyenkor a háromszög csúcsán van, rajongótáborának feltételezett riválisait pedig manipulációjával tudat alatt, illetve valójában is egymás ellen fordítja, megversenyezteti kegyeiért. Nárcisztikus szülők olykor a testvéreket fordítják egymás ellen. Célja, hogy éreztesse veled: Nem vagy elég jó.

Tükrözés (Mirroring) - A narcopata nagyon jó megfigyelő. Kipuhatolja az énedet és pont ugyanolyan tulajdonságokkal ruházza fel saját magát is, hogy azt hidd, megtaláltad a lelki társad. Ugyanazt szereti, gondolja, akarja, mint te. Sajnos ez egyáltalán nem valós, mert az elszigetelt fal mögött, egy másik célponttal, egészen más ember tud lenni, akire rá sem ismernél. Ha neked például nem kell minden nap a szex, akkor ő is azt fogja mondani, hogy nem az a legfontosabb. Fájdalmas tapasztalás lesz amikor kiderül, hogy egy párhuzamos kapcsolatban éppen Oscar díjas alakítást nyújt egy ezzel tökéletesen ellentétes, szexfüggő szerepben, amivel éppen a másik partner adott énjét tükrözi. Annyira alacsony az önértékelésük,  hogy valós énjüket nem, csak egy bizonyos ember által tartott tükörképként fogadják el magukat - átmenetileg. 

Trauma Bond - Traumatikus kötődés, más néven Árulási kötődés. A ciklikus abúzus eredményeképpen jön létre, az áldozat túlélő ösztöne folyamán.

Vádaskodás- Mindenért másokat okol. Célja, hogy magáról eltereljen minden rossz feltételezést.

Vesztes Forgatókönyv - Úgy manipulál, hogy két rossz választásod marad.

Visszaszippantás (Hoovering) - A Hoover egy porszívómárka. A kifejezés arra utal, amikor az áldozatot, aki megpróbál a narcopatával szakítani vagy tőle eltávolodni, visszaszívja a kapcsolatba átmeneti, jó viselkedésével, megígéri hogy megváltozik. Ez eredményezi az abuzív ciklikusságot mert mindig elhisszük, hogy mostantól jó lesz minden. De sosem lesz. A visszaszippantás évekkel később is előfordulhat. 

Zaklatás (Harassing)- A végső fázisokban mindennapos a folyamatos és krónikus nem kívánt viselkedés a másikkal szemben.